Malzemeler
• 4 çorba kaşığı zeytinyağı,
• 70 g. tereyağ,
• 10 dal maydanoz,
• 2 büyük soğan,
• 3 büyük kereviz,
• 200 g. kuşbaşı et,
• 2 diş sarmısak,
• 450 g. kıyma,
• 2 çorba kaşığı domates salçası,
• 1 çorba kaşığı un,
• 450 g. domates,
• 300 ml. et suyu,
• Tuz, karabiber, fesleğen.
Hazırlanışı:
Zeytinyağı ve tereyağını kızdırdıktan sonra soğan, kereviz ve kuşbaşı eti ilave ederek 15 dk. kızartın. Kıymayı ve sarmısağı ilave edin ve kavurun. Domates salçası ve unu ilave edin, kavurun. Küp domates ve et suyunu ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. Sosunuz hazır!
Alfredo sosu İtalya,nın geleneksel soslarından biri. Sos ilk defa Roma,da Alfredo di Lelio tarafından bulunmuş.Oldukça basit bu sosun temeli tereyağı ve parmesan peynirinden oluşuyor. Sonradan krema ve çeşitli baharatlar eklenerek sosa biraz daha farklı lezzetler katılmış.
Malzemeler (4 kişilik)
• 1/2 çay bardağı tereyağı
• 1 su bardağı krema (1 paket 200ml)
• 1 diş sarımsak ezilmiş
• 1 1/2 su bardağı rende parmesan peyniri
(Tulum peyniri veya eski kaşar da kullanabilirsiniz)
• 1/2 çay bardağı taze kıyılmış maydonoz
Hazırlanışı
Orta boy bir tavada kısık ateşte tereyağını eritin. Kremayı ekleyin ve 4-5 dakika pişirin. Daha sonra sarımsak ve peyniri ilave edin ve hızlıca bir kaç kez çevirip ateşten alın. Maydonozu ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak servis yapın... Sosunuz hazır afiyet olsun
Bu sos kolayca kişisel zevklerinize adapte edebileceğiniz basit ve lezzetli bir sos. Eğer acılı soslardan ve baharat tadından hoşlanıyorsanız bu tarif sizin için çok uygun.
Malzemeler
• 800g kabukları soyulmuş domates
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (acı)
• 4 diş kıyılmış sarımsak
• 3/4 çay bardağı ince kıyılmış fesleğen
• 1/2 tatlı kaşığı tuz
• Karabiber (Damak tadına uygun miktarda)
Hazırlanışı
Geniş bir tavaya zeytinyağı, domatesi ve pul biberi koyup koyulaşana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Sarımsağı ilave edip karıştırdıktan sonra bir 10 dakika daha pişirip ateşten alın. Karabiber, tuz ve fesleğeni ilave edin. Sosunuz hazır afiyet olsun.
Domateslerin kabuklarını soyma: Kaynar suya domatesler atılıp 30-45 saniye arası bekletilir. Sıcak sudan doğruca buzlu su veya soğuk suya alınır ve kabuklar etinden kolaylıkla ayrılır.
Malzemeler
• 750 gr domates
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 diş sarımsak (ince doğranmış)
• 2 kuru soğan (ince doğranmış)
• 1 bardak et suyu
• 1 çay kaşığı toz şeker
• Arzuya göre tuz, fesleğen, karabiber
Hazırlanışı
1- Domatesleri konkase doğrayın.
2- Soğan ve sarımsağı ince kıyın zeytinyağında kavurun.
3- Domatesleri ve salçayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
4- Şeker, tuz ve et suyunu ekledikten sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin.
5- Karabiber, fesleğen ekledikten sonra 1 dakika kadar hızlıca çevirip ateşten alın.
Sosunuz hazır afiyet olsun
Konkase domates hazırlama: Domatesleri kaynar suya 30-45 saniye kadar atın kaşıkla alıp soğuk suya koyun. Kabuklarını soyun bir yarısını açıp elinizle sıktırıp tohumlarını çıkardıktan sonra doğrayın.
Pesto sosu İtalya'nın Genova kentine ait klasik İtalyan soslarından biridir. Pişirilmeden kolayca hazırlanan sosun ana bileşeni keskin aroması ve parlak yeşil rengiyle fesleğendir. Diğer bileşenlerle fesleğen püre haline getirilmek suretiyle hazırlanır. Sos hazırlandıktan sonra dolapta saklanmak istenirse buz poşetlerine doldurulup deepfrize koyulur. Deepfrize koyulacak sosa peynir koyulmaz. Deepfrizden alındıktan sonra buzu çözülür oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir ve peynirle karıştırıldıktan sonra kullanılır.
Malzemeler (4 kişilik) (Ölçü 100ml lik çaybardağı için)
• 1 4/5 çay bardağı taze fesleğen yaprağı
• 1 1/3 çay bardağı dolmalık fıstık (Çam fıstığı içi)
• 1 diş sarımsak (Soyulmuş)
• 1 yemek kaşığı rende parmesan peyniri (Tulum peyniri veya eski kaşar da kullanılabilir)
• 3/5 çay bardağı zeytin yağı
• Tuz ve karabiber (Damak tadınıza uygun miktarda)
Hazırlanışı
Fesleğen yapraklarını, dolmalık fıstıkları, sarımsağı ve peyniri blendırdan geçirin. Blendır çalışırken yavaş yavaş zeytin yağını ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Sosunuz hazır, afiyet olsun.
Çok beğenilen ve en hızlı hazırlanan makarna soslarından biri. Tarifte kullanılan krema marketlerde 200ml lik kutularda satılan bir çok markanın kreması olabilir. Krema paketinin üzerinde %36-38 arasında yağ içerir yazar. (%60 lık Katı krema kullanılmadığına dikkat edin).
Malzemeler (4 kişilik)
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 soğan, doğranmış
• 1 diş sarımsak, doğranmış
• 3 su bardağı doğranmış domates (400g)
• 1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen yaprağı
• 3/4 tatlı kaşığı şeker
• 1/4 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik
• 1/4 tatlı kaşığı tuz
• 1/8 tatlı kaşığı karabiber
• 1 1/5 çay bardağı krema (120ml)
• 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Orta boy bir tavada normal ateşte zeytinyağını kızdırıp soğanı ve sarımsağı öldürün. Domates, fesleğen, şeker, kekik, tuz ve biberi ekleyin. Tavadaki su buharlaşana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Ateşten alıp krema ve tereyağını ilave ettikten sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Sosunuz hazır afiyet olsun.
Malzemeler
• 8-10 adet orta boy mantar
• 1 tane yeşil biber
• 2 tane domates
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydonoz
• Karabiber, Nane, Kırmızıbiber, Kekik
• Tercihen taze fesleğen
Hazırlanışı
1- Biberi ve domatesleri doğrayın. Mantarları ince doğrayın (uzun sürecekse limonlu suda bekletin mantarlar kararmasın).
2- Öncelikle biberleri 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavurun.(Yağ miktarını kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.) Mantarları ilave edip kavurma işlemine devam edin.
Domatesleri suyu ile birlikte tavaya ekleyip yaklaşık 5 dakika pişmeye bırakın.
3- Tavadaki mantar ve domates suyu çekdikten sonra maydonoz, salça, tuz ve baharatları ekleyip tatlandırdıktan sonra 2 dakika daha pişirin. Makarnanın üzerine sosu döktükten sonra fesleğenle süsleyip servis edin. Afiyet olsun.