NİÇİN MAKARNA

 

MAKARNANIN ÖYKÜSÜ

Kim Buldu ?
 
• Eski Roma, Arap ve Çin medeniyetlerinde makarna`nın kullanıldığını çeşitli tarihi kaynaklar belirtmektedir. Roma yakınlarında bulunan "Cerveteri"de yapılan kazılarda, Eski Roma dönemine ait makarna yapımıda kullanılan aletler bulunulmuştur. Romalıların "lagana" dedikleri Lasanya türü makarnanın da bu dönemden kalma olduğu düşünülmektedir. Milattan sonra 1. yüzyılda yaşamış olan Apicio, "De re coquinaria" adlı eserinde "Lagana" yani Lasanyadan söz etmektedir.
 
• Arap medeniyetinde ise makarna ile ilgili kaynağa daha çok rastlamaktayız. 10. yüzyılda makarnanın kervanlar ve gemilerle nakledildiği, büyük fetihlerle birlikte çeşitli milletlerin de bu şekilde ilk defa makarna ile tanıştığını Arap tarihçilerin eserlerinden öğreniyoruz.
 
• Çin medeniyetinde ise makarna kullanımı daha eskilere dayanıyor. Milattan önce 1700 yıllarında Çin`de makarna tüketildiği bilinmektedir. Kaşif Marco Polo`nun Çin`e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde "Spaghetti" adı verilen makarna çeşidini getirdiği bilinmektedir.
 
• Sonuç olarak makarnanın birçok medeniyette kullanıldığı ve farklı şekillerde üretildiğini görüyoruz. Makarnanın zaman içerisinde gelişerek teknolojinin de kullanımıyla modern makarna çeşitlerinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
 
Nasıl Yayıldı ?
 
Makarnanın yaygınlaşmasını iki unsura borçluyuz;
• Teknoloji
• Besleyici özelliği
 
Makarna önceleri ev yapımı olduğundan üretimi sınırlıydı. 18. yüzyılda üretimde kullanılabilecek makinaların geliştirilmesi ile birlikte fabrikalarda üretilmeye başlandı. Besleyici özelliğinin tespit edilmesi makarnaya olan talebi sürekli arttırmıştır. Teknolojinin gelişmesi, yeni metotların kullanılması ile ucuz ve bol üretim imkanını yakalayan makarna sektörü, 20. yüzyıldan başlayarak sürekli artan talebe cevap vermeye çalışmaktadır.

 

MAKARNANIN BESİN DEĞERİ

Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur.
 
Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir.
 
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Çünkü içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.

 

DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

  • Pratiktir 10 dakikada hazırlanabilir,
  • Ekmekten bile fiyatıyla ekonomiktir,
  • Besleyicidir, ekmeğe göre mineral madde, proteinve lif bakımından daha zengindir,
  • Şişmanlatmaz çünkü pişirilmiş makarnanın kalorisi ekmekten yarı yarıya düşüktür, pişirilmiş makarna daha uzun sürede sindirilir, tok ve dinç tutar,
  • Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır,
  • Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar,
  • Kilo vermenize ya da kilonuzu korumanıza yardımcı olur,
  • İştahı azaltır,
  • Enerjinizi sabit tutar,
  • Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır,
  • Kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.